Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Adresa Parohiei

Eglise
Notre Dame du Vallon des Fleurs

164, Av. Henry Dunant
06000 NICE
Franta
4 mars 2006 6 04 /03 /mars /2006 23:27

Despre iertare:  douã lucruri cu privire la iertare trebuie stabilite chiar înainte de postire — nevoia noastrã de a fi iertati si nevoia noastrã de a ierta.  Scopul Postului este sã ne pregãteascã pentru marile fapte prin care Mântuitorul nostru „a ridicat pãcatul lumii” (1 In. 2:2) si ne-a curãtit „de toatã nedreptatea” (1 In. 1:9).  Dumnezeu ne cheamã sã ne pocãim si sã ne mãrturisim (F.A. 3:19).  Dar, Dumnezeu ne iartã numai în mãsura în care iertãm si noi, cãci „de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatãl vostru nu va ierta greselile voastre” (Mt. 6:15).  De aceea, chiar din seara aceasta, sã punem început bun Postului, cãutând si dãruind iertare.  ªi sã folosim zilele Postului pentru cercetare lãuntricã, pocãintã si spovedanie.

 

            Despre rãspundere:  suntem chemati la Postul Mare de Domnul si Stãpânul nostru, Care defineste Postul si mijloacele prin care putem sã-l îndeplinim.  Nu trebuie sã-I estompãm scopurile sau procedurile.  Deoarece Postul este o „tainã” între noi si Dumnezeu, Tatãl nostru, Domnul ne porunceste:  „...unge-ti capul si spalã-ti fata, pentru ca nu oamenilor sã te arãti cã postesti” (v. 18).  Este o ispitã de la Satan sã ne afisãm penitenta si cãinta, sã dezvãluim oamenilor cã tinem post (v.16).  Afisarea transpune motivul postirii în acela de a dobândi aprobarea oamenilor.  Dacã spunem cã tinem post pentru Dumnezeu, atunci sã-l desfãsurãm acolo unde numai El vede, în taina inimii.

 

            Sfântul Ioan de Kronstadt întreabã:  „Oare îsi dau seama... ipocritii crestini cã... trãiesc în mod fãtarnic? Ei nu cred asta”.  Desi vorbeste despre rugãciune, observatile lui se aplicã si la postire:  „Se roagã [postesc] zilnic, poate neomitând nimic; dar se roagã [postesc] din obisnuintã, cu buzele, nu cu inima, fãrã cãintã adâncã, fãrã dorinta de îndreptare si numai pentru ca sã împlineascã regula stabilitã; si cred cã Lui Dumnezeu Îi fac un serviciu, în timp ce, de fapt, provoacã mânia lui Dumnezeu”.

 

            Despre lupta cu vrãjmasul:  în aceastã lume, ne avertizeazã Domnul, „molia si rugina... stricã si... furii... sapã si... furã” (v. 19).  Care sunt molia si rugina si cine sunt hotii acestei lumi?  Molile îsi depun ouãle în hainele noastre de lânã, dacã nu le protejãm.  Când din ele ies larvele, acestea mãnâncã si distrug ceea ce trebuie sã ne apere si sã ne ocroteascã împotriva frigului si a vântului.   Dar în viata noastrã duhovniceascã cine face asemenea lucru?  Nu pãcatul?  El sapã cuiburi pentru larve în inimile si mintile noastre si ele, la rândul lor, mãnâncã adevãrul lui Dumnezeu care ne apãrã si ne ocroteste împotriva rafalelor minciunilor si iluziilor.  Numai prin spovedanie si cãintã putem folosi harul lui Dumnezeu spre uciderea în noi a acestor pui devoratori, vãtãmãtori, ai pãcatului.

 

            Ce functioneazã în viata noastrã duhovniceascã  precum rugina?  Nu este oare mediul coroziv, secularist, cu toate nebuniile la modã si reclamele  care lingusesc patimile si cu toate minciunile si deformãrile lui?  Desigur cã secularismul, dacã nu îl „izolãm” cu uleiul Duhului Sfânt, corodeazã devotamentul si cele mai bune fãgãduinte de a-I sluji numai lui Dumnezeu.  Sã postim, deci, ca sã-I ascultãm glasul Lui cel blând si ferm, Cel Ce singur are puterea sã ne ajute împotriva ruginii pãtrunzãtoare, vãtãmãtoare si corozive a lumii care se depune pe gândurile, cuvintele si faptele noastre.

 

            Bineînteles, Satan si legiunile lui de diavoli sunt hotii care mereu cautã orice mijloc prin care sã sape în inimile noastre si sã le fure pentru împãrãtia întunericului.  Acesti vrãjmasi ne încurajeazã sã pãrãsim Postul, sã abandonãm Tainele lui Hristos si sã ne slujim în schimb nouã însine si diavolilor.

 

Vino si Te sãlãsluieste întru noi si ne curãteste de toatã spurcãciunea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre!

 

 

 

Partager cet article

Repost 0

commentaires